Dr. Rene Westhovens studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en specialiseerde er in Inwendige Geneeskunde – Reumatologie.
Hij werd reumatoloog in 1984 en was sedert 1993 als voltijds staflid en kliniekhoofd reumatologie verbonden aan de Universitaire Ziekenhuizen in Leuven.
In 1999 verdedigde hij met succes een proefschrift “Prognostic Factors and Outcome in Rheumatoid Arthritis” waarna hij opklom tot deeltijds Gewoon Hoogleraar aan de KU Leuven.
Hij was 20 jaar klinisch actief met bijzondere interesse in de behandeling van reumatoïde artritis.
Prof Westhovens heeft een uitgebreide klinisch wetenschappelijk activiteit op het gebied van behandelstrategieën voor reumatoïde artritis met bijzondere interesse in de multidisciplinaire benadering en de rol van patiënten als partners in de behandeling.
Dit resulteerde in meer dan 300 publicaties in de internationale literatuur.
Hij doceerde ook aan de faculteit Geneeskunde en FABER (Faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen).
Rene Westhovens was jaren actief in de Belgische Vereniging van Reumatologie en participeerde aan meerdere EULAR (European League Against Rheumatism) activiteiten.
Hij is actueel ook voorzitter van de colleges van artsen voor weesgeneesmiddelen op het RIZIV en voorzitter van het Vlaams Netwerk Zeldzame Ziekten.
Sedert oktober 2019 is Rene Westhovens op emeritaat en wenst hij in het Reuma Instituut zijn expertise ter beschikking te stellen voor tweede opinies op specifieke verwijzing van artsen.